Onderhoud

Iedere auto heeft onderhoud nodig. De fabrikant bepaalt na hoeveel kilometer een onderhoudsbeurt moet plaatsvinden. U vindt dit in het instructieboekje. De periodes tussen deze onderhoudsbeurten (de onderhoudsintervallen) worden steeds langer. Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 kilometer of meer geen uitzondering. Er zijn zelfs auto’s die zelf aangeven wanneer er onderhoud nodig is, afhankelijk van het gebruik.

 

Wat houdt een kleine of grote beurt in?

Vanwege de veel langer geworden onderhoudsintervallen is er van een traditioneel “kleine en grote beurt”-regime bij de meeste auto’s eigenlijk geen sprake meer. Het onderhoud aan moderne auto’s kun je indelen in vier categorieën:

 • Vaste inspectie
  Het jaarlijks controle moment voor de auto. Alle belangrijke zaken worden nagelopen, zoals de remmen, de ophanging en de diverse vloeistoffen. Bovendien wordt dan ook de motorolie ververst en het bijbehorende filter vervangen.
 • Reparatie aan slijtagedelen
  Voor bepaalde slijtagedelen is de levensduur afhankelijk van het gebruik, zoals de remblokken, de remschijven en de koppelingsplaat.
 • Tijd- of kilometer gebonden vervanging
  Voor sommige onderdelen bestaat een vervangingsmoment bij een aantal verstreken jaren of verreden kilometers, afhankelijk van wat eerst komt. Eén van de bekendste onderdelen die volgens dit principe vervangen wordt is de distributieriem.
 • Onvoorziene reparatie
  Voor veel onderdelen bestaat geen vooraf bepaalde levensduur, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd een autoleven lang meegaan. Een waterpomp kan gaan lekken, een veer kan breken, een aandrijfas kan defect raken, enz.

 

Zelfcontrole

Goed onderhoud van uw auto is belangrijk. Naast het onderhoud dat u bij ons laat uitvoeren, is het ook belangrijk dat u af en toe zelf een aantal belangrijke zaken controleert, te weten:

 • het oliepeil
 • het koelvloeistofpeil
 • de bandenspanning
 • de verlichting

 

Waarom moet u regelmatig olie peilen?

Olie heeft in de motor meerdere functies. Het is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koelmiddel en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter. Elke motor zal een deel van zijn olie “verbruiken”, de een iets meer dan de ander. Ook het gebruik van de auto heeft invloed op het olieverbruik. Buitensporig olieverbruik kan wijzen op lekkages of slijtage. Olie wordt op zijn plaats gehouden door allerlei (voornamelijk rubberen) pakkingen. Deze kunnen na lange tijd gaan zweten of lekken.

 

Waarom is controle van de koelvloeistof belangrijk?

Door regelmatig het peil te checken, ziet u meteen of en hoeveel koelvloeistof er verdwijnt. Als u regelmatig grotere hoeveelheden vloeistof moet bijvullen, kan dat duiden op een lekkage. Het is beter dat u daar tijdens een controle achter komt dan onderweg als het te laat is!

 

Waarom is controle van de bandenspanning belangrijk?

Als u met een te lage bandenspanning rijdt dan kan dit een aantal consequenties hebben:

 • de banden slijten sneller en u bent u eerder genoodzaakt om nieuwe banden aan te schaffen
 • u heeft een slechtere wegligging
 • het is nadelig voor het brandstofverbruik
 • u heeft meer kans op een klapband